Met de opbrengst van de Zaanse Dickens kerstmarkt in Zaandam, wil Sander Koomen zijn buitenlandse wedstrijden betalen en zich zo kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Ook vier andere goede doelen kunnen hier geld vergaren.
Met de opbrengst van de Zaanse Dickens kerstmarkt in Zaandam, wil Sander Koomen zijn buitenlandse wedstrijden betalen en zich zo kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Ook vier andere goede doelen kunnen hier geld vergaren.
Samen met zijn vader en de KNGF-geleidehond is Komen deze dinsdag naar restaurant JP 1886 in de oude Verkadefabriek gekomen. Het terrein is vanaf zaterdag elf dagen het decor van de eerste Charles Dickens kerstmarkt. Met kramen van ondernemers, een ijsbaan, een reuzenrad, muziek, eten en drinken. ,,We verwachten vele duizenden bezoekers’’, maakt organisator Remon Harmelwaard, van dtevents, een voorzichtige inschatting. Bij succes kan het evenement de komende jaren dan verder uitgroeien. Vooral in Duitsland zijn de kerstmarkten al jaren een publiekstrekker.
Niet alleen ondernemers kunnen een graantje meepikken van de Zaanse Dickens kerstmarkt, maar ook vijf goede doelen, zo hebben de organisatoren bedacht. Maar ze moeten er wel wat voor doen: kerstbomen en kerstballen verkopen in alle soorten en maten. De 44-jarige Sander Koomen uit Wormer kan het geld goed gebruiken om zijn internationale wedstrijden te betalen. ,,Ik wil me komend jaar kwalificeren voor de Paralympische Spelen. In het onderdeel triatlon voor slechtzienden en blinden sta ik nu elfde op de wereldranglijst, maar het NOC-NSF wil me pas uitzenden naar de spelen in Parijs wanneer ik zesde sta. Dat wordt dus veel trainen en naar veel wedstrijden. Binnen Europa wordt dat meestal wel betaald, maar buiten Europa moet ik zo duizend euro zelf betalen.’’
Die hoge kosten komen ook omdat hij met een buddy werkt. Bij het zwemmen en hardlopen zit hij via een elastiek ’vast’ en bij het wielrennen wordt een tandem gebruikt. Ondanks zijn 44 jaar heeft hij nog niet eerder aan de Paralympische Spelen meegedaan. De vorige in Japan kwam net te vroeg. Nu is hij beter getraind. Al vanaf zijn pubertijd werd zijn zicht en gehoor minder als gevolg van het syndroom van Usher. Momenteel ziet hij nog wel iets, maar het is net of hij door een klein kokertje kijkt.
ALS op de weg
Ook mensen die de ziekte ALS hebben, kunnen via de kerstmarkt een steuntje in de rug krijgen. De stichting ’ALS op de weg’ ondersteunt mensen die hulpmiddelen nodig hebben die buiten de Wmo vergoeding vallen. De in Koog aan de Zaan gevestigde stichting is opgericht door Eelco Koningsveld. Hij woonde met zijn gezin in Zaandam en werkte in het Waterland Ziekenhuis in Purmerend, tot hij de ziekte ALS kreeg. Met de aanschaf van een racetandem kon hij toen toch nog blijven sporten. In 2011 overleed hij en zette zijn vrouw Bianca de stichting voort.
De andere goede doelen van de Zaanse Dickens kerstmarkt zijn de Zaanse Uitdaging, de stichting Tazz en de stichting Het Vergeten Kind. Die laatstgenoemde stichting vormt ook het goede doel van de jaarlijkse actie bij Verkade. Tazz staat voor de tassenactie Zaanstad, waardoor al twee jaar ruim 400 mensen die het nodig hebben een gevulde tas krijgen. De organisatie stond in september nog op de Zaanse Beursvloer in de Bullekerk. Bij die beurs koppelt de Zaanse Uitdaging projecten en hulpvragen aan bedrijven die kunnen bijspringen met geld, mankracht of materialen. Met het geld van de Zaanse Dickens kerstmarkt kan de organisatie de eigen slagkracht vergroten.
Naast al die goede doelen, komt er op de kerstmarkt ook een kraam te staan waar speelgoed wordt ingezameld. Het gaat om cadeaus, liefst nog in de originele verpakking, die een tweede ronde mee kunnen. De ingezamelde spullen worden op 21 en 23 december uitgedeeld in lokale zorginstellingen als Youz, de Prinsenstichting en de kinderafdeling van het ZMC.
De Zaanse Dickens kerstmarkt is van 10 tot en met 20 december op het terrein van de oude Verkadefabriek aan de Westzijde. Op werkdagen is de markt van 16 tot 21 uur en in de weekenden van 12 tot 20 uur geopend.