Hoe zorg je voor inclusiviteit bij evenementen?

Hoe zorg je voor inclusiviteit bij evenementen? Deze blog geeft antwoord op jouw vragen én geeft jou 5 tips om jouw bedrijfsevenement zo inclusief mogelijk te maken!

bedrijfsevenementen inclusie evenementenbureau leuke teamuitjes inclusiviteit

Inclusiviteit bij evenementen is heel belangrijk! Het zorgt ervoor dat iedereen zich welkom en gehoord voelt, ongeacht wie je bent. Het kan ook helpen om meer bezoekers naar je evenement toe te trekken. Een goede ervaring en de bezoekers ontmoeten met aandacht moet dus centraal staan. Maar hoe doe je dat precies? Deze blog geeft antwoord op al jouw vragen! Lees hier 5 tips die helpen om ook jóúw bedrijfsevenement zo inclusief mogelijk te maken.

5 tips om ook jouw evenement inclusief te maken

1. Zorg dat iedereen zich welkom voelt

Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht waar ze vandaan komen. Dit kan bijvoorbeeld met een welkomstdrankje, een introductie van het event en gastvrije medewerkers die de bezoeker begroeten en helpen. Persoonlijk contact speelt een belangrijke rol bij het creëren van een inclusieve sfeer op evenementen. Moedig je medewerkers aan om een praatje te maken met de bezoekers. Dit zorgt voor verbintenis en het geeft de bezoekers de mogelijkheid om eventuele vragen te stellen.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het welkomstdrankje inclusief is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er zowel alcoholische als non-alcoholische opties beschikbaar zijn, zodat er voor iedereen iets lekkers bij zit.

2. Verschillende doelgroepen

Zorg dat het bedrijfsevenement geschikt is voor allerlei verschillende doelgroepen. Kijk goed naar de wensen en behoeften van deze diverse groepen. Sommige mensen hebben behoefte aan veel begeleiding tijdens het evenement en andere mensen hebben juist behoeften aan meer zelfstandigheid en vrijheid. Verder hebben sommige bezoekers behoeften aan zitplekken en vinden andere bezoekers het juist fijn om te staan. De jongeren willen vaak dansen op harde muziek en de meeste ouderen willen liever een achtergrond muziekje. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt en doe goed onderzoek naar de doelgroep van je evenement om de wensen en de behoeften tegemoet te komen.

Daarbij is het cruciaal om overal rekening mee te houden. Denk hierbij aan bezoekers met een lichamelijke beperking, zoals rolstoelgebruikers, slechtzienden en slechthorenden. Ook voor hen moet het evenement toegankelijk zijn. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg rolstoelplekken en voor een goede rolstoeltoegankelijkheid. Vermeld voorafgaande aan het evenement in hoeverre de locatie bereikbaar is. Je kunt er ook voor kiezen om sommige bezoekers op te halen met een pendelbusje. Dan hoeven zij zich geen zorgen te maken over de bereikbaarheid.

3. Focus je niet op één cultuur

Zorg dat het programma, eten en drinken en de decoratie van je evenement zich niet op maar één cultuur focust. In Nederland kennen wij veel verschillende culturen. Ongeveer 23% van de bevolking een migratieachtergrond, waarvan iets meer dan de helft een niet-westerse achtergrond heeft. Dit betreft voornamelijk mensen afkomstig uit landen zoals Turkije, Marokko, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Maak je evenement ook voor hen toegankelijk door bijvoorbeeld rekening te houden met eten en drinken. Bied verschillende opties aan, zoals opties zonder varkensvlees, vegetarisch en halal eten. Speel op je evenement niet alleen maar Hollandse muziek af, want niet iedereen spreekt de taal. Zorg verder voor verschillende soorten entertainment, van een workshop Caribische drumband tot een workshop beatboxen. Zo is er voor ieder wat wils.

4. Informeer via de juiste kanalen

Gebruik technologie om bepaalde deelnemers te informeren en betrekken. Vooral de jongere doelgroepen worden hier het beste mee bereikt. Zij zijn actief op sociale media en zullen daar het snelste geïnformeerd worden. Daarom is informatie delen via sociale media effectief. Als je een oudere doelgroep wil bereiken, zoals 75 plussers dan kun je beter informeren via flyers of e-mail. Denk dus na over op welke manier je communiceert. Zo blijft iedereen up-to-date over jouw evenement.

5. Creëer een veilige omgeving

Creëer een veilige en gastvrije omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en zich geaccepteerd voelen. Zoals al eerder benoemd is, verschillen de wensen en de behoeften van iedere doelgroep. Zo zitten er naast extraverte bezoekers ook bezoekers bij die snel overprikkeld raken en behoeften hebben aan rust. Maak hier bijvoorbeeld aparte ruimtes voor. Een rustige ruimte kan een veilige plek zijn voor mensen die overprikkeld raken door onder andere de drukte van het evenement. Hierdoor kunnen zij ook optimaal genieten van het evenement in een veilige omgeving.

Inclusiviteit is dus niet alleen positief voor het evenement zelf, maar ook achteraf. Doordat werknemers het gevoel hebben dat ze begrepen worden en hun wensen en behoeften worden nagestreefd op evenementen, zullen ze ook meer betrokken zijn op de werkvloer. Inclusiviteit draagt dus bij aan een goede sfeer!

Inclusiviteit bij dtevents

Wij bij dtevents bieden een heel divers aanbod aan teamuitjes, workshops en evenementen aan. Zo is er voor iedereen wat. Ons doel is om alle bezoekers te ontmoeten, met aandacht! Dat houdt in dat wij doorvragen naar hun onderliggende behoeften en baseren daarop vervolgens het evenement. Ook zijn onze activiteiten gericht op een brede doelgroep, de intensiteit van bepaalde sportieve teamuitjes kan bijvoorbeeld volledig worden aangepast. Ook houden wij altijd rekening met speciale wensen. Heb je bijvoorbeeld allergieën of speciale dieetwensen? Ook daar houden wij rekening mee! Wij vinden het belangrijk om bij iedereen een lach op het gezicht te bezorgen, daar halen wij voldoening uit! Pas dan is het evenement voor ons geslaagd. Om dit te bereiken is inclusiviteit van cruciaal belang!

Neem een kijkje naar onze diverse teamuitjes en laat je inspireren!

Deel dit bericht

Ook leuk om te lezen